AGNIESZKA

20 dag biszkoptów
50 dag truskawek
20 dag cukru
cukier waniliowy
2 białka
sok z 1/2 cytryny
tłuszcz do nasmarowania tortownicy
Tortownicę natłuścić i wyłożyć biszkoptami. Pozostałe biszkopty pokruszyć i wyłożyć nimi wolną przestrzeń. Truskawki oczyścić, osuszyć i pokroić na połówki
lub ćwiartki, wymieszać z połową cukru wyłożyć na biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i cukier waniliowy, wyłożyć na truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180 °C) i piec do chwili, gdy piana nabierze jasnozłotego koloru. Zamiast truskawek możemy wykorzystać wy-drylowane czereśnie albo przebrane czarne jagody, maliny lub porzeczki.

Responses are currently closed.