ARCYŚLIWKI PANI BEATY

24 suszone śliwki kalifornijskie bez pestek
24 migdały
1 szklanka słodkiego czerwonego wina
1 szklanka śmietanki kremówki
1-2 łyżki cukru
1-2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
3-4 goździki
skórka z 1]/2 pomarańczy (może być suszona)
sól
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Śliwki dokładnie umyć, zalać Wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie nadziewać migdałami i układać w filiżankach, po 6 w każdej. Wino zagotować z goździkami, cynamonem, cukrem i skórką pomarańczową, przecedzić i zalać śliwki. Schłodzoną śmietankę ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na każdą porcję nakładać kilka łyżek bitej śmietany.

Responses are currently closed.