Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
BABCIOWIEC DOSKONAŁY | Przepisy kulinarne

BABCIOWIEC DOSKONAŁY

potrójny blat biszkoptowy albo 30 dag
pokruszonych biszkoptów 1/2 słoika kwaskowatego dżemu
(żurawinowy łub z czarnej
porzeczki) 25 dag (1 kostka) dobrej margaryny
łub masła 6 żółtek (z białek można przygotować
wspaniałe bezy)
1 szkłanka cukru pudru cukier waniliowy
2 kieliszki dobrego alkoholu (rum, brandy,
wiśniówka) ałbo wódki (w przypadku
użycia wódki dodajemy kilka kropli
aromatu rumowego, arakowego lub
migdałowego) sól garść posiekanych orzechów (włoskie,
arachidowe, migdały) lub wiórków
kokosowych 5 dag kupnych marmoladek, galaretek itp..
ewentualnie owoce kandyzowane lub
z kompotu 3/4 szklanki mocnej osłodzonej herbaty
z cytryną lub kawy
Herbatę wymieszać z kieliszkiem alkoholu i lekko zwilżyć blaty biszkoptowe lub herbatniki. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając szczyptę soli. po jednym żółtku i po łyżce pozostałego alkoholu. Okrągły talerz lub tortownicę wy-
łożyć folią spożywczą. Wyłożyć na nią blat biszkoptowy lub 1/3 biszkoptów (można je pokruszyć lub pozostawić w całości) i posmarować dżemem. Przykryć kolejnym blatem lub 1/3 biszkoptów i posmarować połową kremu, przykryć pozostałym blatem lub biszkoptami i posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami i przybrać pokrojonymi marmoladkami albo owocami. W zależności od gustu możemy zmieniać smak kremu, dodając do podstawowego maślanego kremu kilka łyżek mocnej kawy lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej albo 3-4 łyżeczki kakao, względnie startą skórkę i sok z 1 pomarańczy lub cytryny. Rezultat zawsze jest wspaniały.

Responses are currently closed.