BABKA KAWĘCZYŃSKA

1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny lub masła
4 jajka
1 porcja proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
sól
tarta bułka i tłuszcz do formy
Margarynę stopić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i stopiony tłuszcz, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i podzielić na niewielkie kawałki, ułożyć na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 30-40 minut. Gotowe ciasto lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szklanką cukru pudru i szczyptą soli. Dodać miękką margarynę oraz śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Rozwałkować placek i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną tartą bułką tortownicę. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180 -200°C). Podpieczone ciasto wyjąć i ułożyć na nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać przez sitko pozostałym cukrem pudrem.

Responses are currently closed.