Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
BABKA NALEŚNICZANKA | Przepisy kulinarne

BABKA NALEŚNICZANKA

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
oliwa lub olej
cukier, sól
Nadzienie:
1 kg mirabelek
20 dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka startego cynamonu
Przygotować naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Gotowe naleśniki układać na obróconym głębokim talerzu (najlepiej uprzednio nagrzanym) jeden na drugim. Mirabelki umyć, włożyć do emaliowanego rondelka i zalać wrzątkiem, tak, aby woda przykrywała owoce. Gotować do chwili, gdy śliwki się rozgotują i powstanie jednolita masa. Przetrzeć przez sito i gotować, stale mieszając, drewnianą łyżką, aż przecier zgęstnieje (trzeba uważać, żeby się masa nie przypaliła). Gorący przecier wymieszać z cukrem i cynamonem – powinien być lekko kwaśny, ostudzić. Okrągłą formę do zapiekania (powinna mieć średnicę nieco większą niż naleśniki) natłuścić i wysypać tartą bułką. Na dnie ułożyć jeden naleśnik, posmarować go przecierem mirabel-kowym i przykryć następnym naleśnikiem. Powtarzać aż do wyczerpania składników – na wierzchu powinien znaleźć się naleśnik. Przykryć go wiórkami zimnego masła i wstawić do nagrzanego pie-
karnika i zapiekać około pół godziny Wyjąć z pieca, posypać cukrem pudrem i kroić na porcje jak zwykły tort.
Wersja fantazyjna
Zamiast przecieru mirabelkowego można wykorzystać jabłka przygotowane jak na szarlotkę – rozgotowane w małej ilości wody albo upieczone w piekarniku i przetarte przez sito. Należy zwrócić tylko uwagę na to, by był to gatunek lekko kwaskowy.

Responses are currently closed.