BAŁAGANIK

3/4 szklanki płatków owsianych
30 dag dojrzałych malin, porzeczek
lub czarnych jagód 1/2 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy garść posiekanych orzechów, migdałów
lub wiórków kokosowych
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć. Płatki zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku. Schłodzoną śmietanę ubić ze szczypyą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Owoce wymieszać z płatkami i rozłożyć do salaterek lub filiżanek. Przykryć bitą śmietaną i posypać posiekanymi orzechami.
Wersja dla dorosłych
W wersji dla dorosłych można owoce skropić alkoholem (rumem lub brandy), można też przybrać porcje listkami melisy.

Responses are currently closed.