BAŁTYCKA SAŁATKA

5 sporych ziemniaków
25 dag dowolnego ugotowanego lub
pieczonego mięsa (najlepsze jest mięso
drobiowe) 2 jajka
1 kwas kowate jabłko 1 kiszony ogórek
1 duży filet śledziowy lub dwa małe
2 średnie buraki
Przygotować sos: wymieszać razem pół słoiczka chrzanu rozrobionego ze śmietaną, łyżeczkę do herbaty pikantnej musztardy, sporą garść posiekanej natki pietruszki. Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, lekko zwilżyć sokiem z kiszonego ogórka. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne, również pokroić w kostkę, podobnie jak śledzia i ogórek. Wszystko starannie wy-
mieszać. Chrzan wymieszać ze śmietaną (proporcje ustalić według smaku), musztardą i posiekaną natką, doprawić sałatkę i przed podaniem wstawić na pół godziny do lodówki.

Responses are currently closed.