BANANOWIEC

3 spore banany
3 jajka
l 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
V? szklanki oleju
1 porcja proszku do pieczenia
(na 50 dag mąki) sok z cytryny sól
cukier puder do posypania tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania formy
Jajka utrzeć z cukrem. Banany obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masą jajeczną i wyrobić na jednolitą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli, dodać do masy bananowej razem z kaszą manną i dobrze wymieszać lub zmiksować. Dodać olej i wyrobić na jednolitą masę. Przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec około 40 minut. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.

25 dag cukru
cukier waniłinowy
4 duże cytryny
20 dag masła lub margaryny
6 jajek
1 porcja proszku do pieczenia (na 50 dag mąki)
20 dag mąki (czubata szklanka)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag zmielonych w młynku
łub drobno posiekanych migdałów łub orzechów arachidowych oraz 3 łyżki grubo posiekanych migdałów łub orzechów
PLACEK NA POPRAWĘ HUMORU
25 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2-3 łyżki śmietany
1 porcja mrożonych malin
1 porcja proszku do pieczenia
sól

Responses are currently closed.