Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
BARDZO ZDROWA KAPUSTA | Przepisy kulinarne

BARDZO ZDROWA KAPUSTA

2 kg białej kapusty
50 dag buraków
5 dag soli
2-3 pokruszone listki laurowe
1 łyżka nasion kminku
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować (razem z głąbem). Buraki umyć, osuszyć, obrać i drobno poszatkować lub pokroić w cienkie plasterki. Układać w wyparzonych słojach lub kamionkach, prze-
sypując solą i przyprawami. Ubić wygotowanym tłuczkiem i przykryć wygotowanym porcelanowym talerzykiem. Pozostawić na 3-4 dni w cieple, następnie przenieść w chłodne miejsce. Przez następne dni zdejmować pianę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać kapustę do dna. Gdy zakończy się fermentacja, kapustę przełożyć do wyparzonych, czystych słoików, ewentualnie pasteryzować.

Responses are currently closed.