BARSZCZ WIGILIJNY

1 kg buraków ćwikłowych
1 duża porcja włoszczyzny (bez kapusty)
10 dag suszonych grzybów
2 cebule (najlepiej czerwone) 2 ząbki czosnku
1 łyżka masła 1-2 Ustki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu sok z 1 cytryny sól, cukier
ewentualnie kilka łyżek wytrawnego czerwonego wina
Grzyby dokładnie umyć, zalać dwoma szklankami przegotowanej wody i odstawić przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc). Przełożyć do garnka (razem z wodą), dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przekrojony na pół ząbek czosnku i 2 szklanki wody. Gotować do miękkości. Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać. Buraki i cebule zalać dwoma szklankami zimnej wody i gotować do miękkości na małym
/ kg kiszonej kapusty
1 kg pieczarek
7/? szklanki białego wina
sok z 7/2 cytryny
2-3 duże cebule
1-2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
i jałowca sól, cukier 1/2 szklanki oliwy lub dobrego
oleju łyżeczka przyprawy warzywnej
typu vegeta
Pieczarki oczyścić, osuszyć i drobno po-szatkować. Zalać białym winem i so-
ogniu. Gdy wywar grzybowy i wywar buraczany przestygną, przecedzić i połączyć. Podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Do gorącego barszczu dodać masło i grzybki pokrojone w paseczki. Można także dodać kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości. Jarzynki użyte do przygotowania zupy można wykorzystać jako bazę do sałatki jarzynowej – wystarczy dodać jajka ugotowane na twardo i kiszone ogórki.

Responses are currently closed.