BARTUŚ

1 szklanka mąki pszennej 3 jajka
1 1/2 szklanki mleka
50 dag parówek lub serdelków (mogą drobiowe lub sojowe)
garść świeżego tymianku lub 1 łyżka
suszonego albo 1 łyżka ziół
prowansalskich sól, pieprz lub mielona papryka 2-3 łyżki oliwy
Żółtka ubić (lub zmiksować) z mlekiem i szczyptą pieprzu, a następnie powoli, stale ubijając, dodawać mleko, tak aby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Przykryć i odstawić na pół godziny. Parówki obrać z osłonek, pokroić na talarki i obrumienić na tłuszczu, wyjąć łyżką cedzakową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Tłuszczem ze smażenia parówek wysmarować płaską foremkę, wylać do niej ciasto i przykryć parówkami, posypać tymiankiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 40 minut. Podawać na gorąco, najlepiej z dodatkiem keczupu.

Responses are currently closed.