BIAŁA NIEWOLNICA

30 dag (niecałe 2 szklanki) mąki pszennej
10 dag (3/4 szklanki) cukru
4 jajka
20 dag margaryny
10 dag wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka lub śmietany
cukier waniłiowy
1 porcja proszku do pieczenia
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i maleńką szczyptą soli. Wiórki namoczyć w mleku. Margarynę utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie nadal ucierać, dodając na zmianę po jednym jajku, jednej łyżce mąki z dodatkami i łyżce namoczonych wiórków, wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 60 minut. Gotową babkę można dodatkowo polukrować.

Responses are currently closed.