BIAŁOSTOCKA WUZETKA

Ciasto:
12 łyżek przesianej mąki pszennej
12 łyżek mleka
12 1/2 dag (pół kostki) margaryny
1/2 słoika dżemu wiśniowego lub śliwkowego
2 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki ciemnego niesłodzonego
kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej sół
tłuszcz i tarta bułka do formy Krem:
25 dag margaryny 1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy
ewentualnie 1-2 łyżki rumu łub brandy Polewa:
2 łyżki margaryny 2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru 2—3 łyżki kakao
Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, cynamonem, kakao oraz sodą. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce mąkę z dodatkami, mleko i dżem. Wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tor-townicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 30 minut. Ostudzić. Przygotować krem: tłuszcz o pokojowej temperaturze utrzeć na krem z przesianym cukrem pudrem i alkoholem. Nadal ucierać, dodając po łyżce śmietanę. Przygotować polewę: w rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, wszystkie składniki, aż do zagotowania. Odstawić i lekko ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu. Wierzch ciasta posmarować polewą, a gdy zastygnie, przybrać kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można także wykorzystać gotową polewę z torebki, przygotowaną według przepisu.

Responses are currently closed.