Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
BOMBA W GÓRĘ | Przepisy kulinarne

BOMBA W GÓRĘ

20 dag ryżu (2 torebki)
1 szklanka śmietanki kremówki
50 dag malin, truskawek lub jeżyn
(mogą być mrożone) 1 czerwona galaretka owocowa
(truskawkowa, wiśniowa) sok z cytryny cukier waniliowy 4 czubate łyżki cukru pudru sól ewentualnie kilka listków melisy do
przybrania
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soku z cytryny. Dokładnie odsączyć. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, biorąc jednak połowę wody przewidzianej przepisem – to jest jedną szklankę zamiast dwóch. Ostudzić do temperatury pokojowej. Owoce przebrać, jeśli trzeba wypłukać i osuszyć, usunąć szypułki (jeśli korzystamy z mrożonych owoców, należy je rozmrozić i odcisnąć nadmiar płynu). Przetrzeć przez sito, pozostawiając najładniejsze owoce do dekoracji. Wymieszać z cukrem i tężejącą galaretką, a następnie dodać ryż. Schłodzoną śmietanę ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą ryżową. Przełożyć do wypłukanej wodą formy lub półokrągłej miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na
trzy godziny. Przed podaniem zanurzyć formę w ciepłej wodzie – bomba będzie łatwiej odchodzić od brzegów naczynia. Podawać z bitą śmietaną lub sosem albo gęstym sokiem owocowym, przybierając pozostawionymi owocami i, jeśli mamy je pod ręką – listkami melisy.

Responses are currently closed.