BROKUŁOWY KREM SOPOCKI

1-2 cebule
1 torebka mrożonych brokułów
(40-50 dag) 3 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki
(warzywny, grzybowy, drobiowy) 2/3 szklanki gęstej śmietany (22%) duża garść startego sera garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek) starta gałka muszkatołowa sól, pieprz grzanki z pieczywa tostowego lub groszek
ptysiowy
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Zalać gorącym rosołem z kostki, zagotować, wrzucić brokuły i gotować 10 minut od chwili wrzenia. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Ponownie zagotować. Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami ostudzonej zupy, wlać do garnka, dodać ser i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.