Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
BUDYŃ SERNIKOWY | Przepisy kulinarne

BUDYŃ SERNIKOWY

40 dag białego tłustego sera
3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 jajka
15 dag mąki pszennej 1 łyżka masła 1 szkłanka mleka posiekana natka pietruszki tłuszcz do wysmarowania
formy tarta bułka pieprz, sól
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i zmielić w maszynce razem z serem. Masło utrzeć do konsystencji śmietany i, dalej ucierając, wbijać po jednym jajku. Następnie powoli dolewać mleko i wreszcie dodać masę se-rowo-ziemniaczaną oraz przesianą mąkę. Wymieszać i doprawić posiekaną natką, solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Zamknąć i wstawić do garnka z wrzącą wodą – gotować pod przykryciem około 45 minut. Podawać budyń polany śmietaną lub sosem pomidorowym albo z dodatkiem surówek.

Responses are currently closed.