BUDYŃ ZIEMNIACZANY Z ZIELONYM GROSZKIEM

60 dag gotowanych ziemniaków
3 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 puszka odsączonego z zalewy zielonego
groszku 5 parówek (mogą być sojowe)
3 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka tartej bułki
sól, imbir
gałka muszkatołowa
garść posiekanego koperku
Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i udusić na dwóch łyżkach tłuszczu. Ziemniaki zmielić w maszynce. Masło utrzeć na pianę, dodając po jednym żółtku, a następnie po łyżce masę ziemniaczaną. Dodawać uduszone pieczarki i oproszony mąką groszek. Doprawić do smaku solą, imbirem i tartą gałką muszkatołową. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszać delikatnie z masą ziemniaczaną i włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy budyniowej (jeśli jej nie mamy możemy wykorzystać zwykły garnek z wyjątkowo szczelną pokrywką, którą można jeszcze dodatkowo uszczelnić np. folią aluminiową). Wstawić do dużego garnka wypełnionego wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około godzi-
ny. Gotowy budyń wyłożyć na półmisek i posypać posiekanym koperkiem. Można polać sosem grzybowym lub pomidorowym albo podać z dodatkiem surówki.

Responses are currently closed.