Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Bułeczki drożdżowe z lukrem | Przepisy kulinarne

Bułeczki drożdżowe z lukrem

Składniki jakie potrzebujemy to:

50 dag mąki

1/2 szklanki mleka

4 dag drożdży

20 dag masła

6 łyżki cukru

4 żółtka

2 całe jajka

rodzynki

tłuszcz do blachy

Lukier:

1/2 szkl cukru

1-2 łyżki soku z cytryny

1/3 szkl wody

Na początek przesiać make, połączyć z drożdżami, letnim mlekiem, cukrem, jajkiem i żółtkami. Następnie bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Musimy pamiętać by dodać rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiać. Kiedy ciasto będzie już wystarczająco gładkie pozostawić je do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki,lub według uznania inne kształty i układać je na wysmarowanej blasze. Najlepiej byłoby odstawić uformowane bułeczki na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Na koniec nagrzać piekarnik do około 180 stopni i piec około 30 minut. Cukier na lukier zalać wodą i ogrzewać mieszając, a gdy zawrze zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 4 min. Następnie ostudzić, do lekko ciepłego dodać soku z cytryny i szybko utrzeć. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować. Smacznego!

Responses are currently closed.