BURACZEK

4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka buraków startych na tarce
z dużymi otworami 1 szklanka słodkiej marchewki startej na
tarce z dużymi otworami cukier waniliowy, duża garść posiekanych
orzechów arachidowych garść rodzynek 1 porcja proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy sól
cukier puder do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie wymieszać z olejem, dodać buraki i marchewki oraz orzechy i rodzynki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać z masą żółtkową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1 go-
dzinę i 15 minut (ten placek piecze się stosunkowo długo, dlatego warto sprawdzić czy jest upieczony, patyczkiem lub wykałaczką). Gorące ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.

Responses are currently closed.