BURZA W GARNKU, CZYLI PARÓWKI PO ŚWIDNICKU

50 dag parówek lub serdelków (mogą być
drobiowe lub sojowe) 75 dag kwaskowatych jabłek
1 kg ziemniaków sól, pieprz
suszony majeranek lub rozmaryn
2 szklanki rosołu z kostki (warzywny, grzybowy, drobiowy)
1-2 ząbki czosnku sól, pieprz
Ząbki czosnku przekroić na połowy. Parówki obrać z osłonek zalać 2 szklankami gorącego rosołu, dodać czosnek i szczyptę ziół, gotować około 15 minut. Parówki wyjąć, przełożyć do miseczki i zalać połową szklanki wywaru, pozostały rosół ponownie zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę, dodać do rosołu i dusić na małym ogniu, często mieszając do chwili, gdy się rozgotują na masę. Przetrzeć przez sito lub utrzeć, aby powstało jednolite puree, ewentualnie doprawić do smaku – danie powinno być dość pikantne. Podawać razem z pa-
rówkami. Zamiast parówek można także wykorzystać białą kiełbasę, albo wędzone mięso drobiowe lub boczek.

Responses are currently closed.