Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
BURZA W GARNKU, CZYLI PARÓWKI PO ŚWIDNICKU | Przepisy kulinarne

BURZA W GARNKU, CZYLI PARÓWKI PO ŚWIDNICKU

50 dag parówek lub serdelków (mogą być
drobiowe lub sojowe) 75 dag kwaskowatych jabłek
1 kg ziemniaków sól, pieprz
suszony majeranek lub rozmaryn
2 szklanki rosołu z kostki (warzywny, grzybowy, drobiowy)
1-2 ząbki czosnku sól, pieprz
Ząbki czosnku przekroić na połowy. Parówki obrać z osłonek zalać 2 szklankami gorącego rosołu, dodać czosnek i szczyptę ziół, gotować około 15 minut. Parówki wyjąć, przełożyć do miseczki i zalać połową szklanki wywaru, pozostały rosół ponownie zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę, dodać do rosołu i dusić na małym ogniu, często mieszając do chwili, gdy się rozgotują na masę. Przetrzeć przez sito lub utrzeć, aby powstało jednolite puree, ewentualnie doprawić do smaku – danie powinno być dość pikantne. Podawać razem z pa-
rówkami. Zamiast parówek można także wykorzystać białą kiełbasę, albo wędzone mięso drobiowe lub boczek.

Responses are currently closed.