BUZIACZKI

25 dag mrożonych truskawek
lub śliwek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka piwa 1 jajko
cukier waniliowy sól, cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia
Mąkę przesiać do miski, a następnie zmiksować z jajkiem, piwem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut. Truskawki przelać wrzątkiem i odstawić, aby się rozmroziły (jeśli używamy śliwek, należy przekroić je na połowy). Owoce zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu jak pączki, około 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aby się równomiernie zarumieniły. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z frytury na metalowym cedzaku, pod który podkłada się papierowe ręczniki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Responses are currently closed.