CHRAPKA BURMISTRZA

75 dag węgierek
2 1/2 szkłanki mąki pszennej
5 dag drożdży lub 1 torebka drożdży
instant 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny aromat pomarańczowy sól 1 torebka czerwonej galaretki (wiśniowej
lub truskawkowej) mielony cynamon 3 łyżki cukru pudru tłuszcz i tarta bułka łub mąka
do formy
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pół szklanki mąki, łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka, aromat oraz podrośnięte drożdże, dobrze wyrobić. Margarynę stopić, lekko ostudzić i ciepłą dodać do wyrobionego ciasta, dobrze wymieszać, przykryć czystą lnianą albo bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usuwając pestki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, przykryć połów-
kami śliwek (przecięciem do góry), wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) i upiec (ok. 40 minut), posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ostudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, a gdy zacznie gęstnieć, zalać nią placek. Odstawić do ostygnięcia.

Responses are currently closed.