Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
CIESZYŃSKIE RACUSZKI | Przepisy kulinarne

CIESZYŃSKIE RACUSZKI

40 dag mąki pszennej 1 torebka drożdży instant
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki margaryny lub masła
3 łyżki cukru sól
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
śliwkowe konfitury
mielony cynamon
1 kieliszek rumu bądź brandy lub aromat
rumowy albo arakowy cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia
Tłuszcz stopić. Mąkę przesiać do ogrzanej miski, dodać drożdże instant, mleko, stopiony tłuszcz, skórkę cytryny, jajka i szczyptę soli, wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce tak, aby ciasto wyrosło. Łyżką nakładać na gorący tłuszcz niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Powidła wymieszać z rumem i szczyptą cynamonu. Nakładać na placuszek czubatą łyżkę nadzienia i przykryć drugim placuszkiem. Obficie posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).

Responses are currently closed.