COMBER ANTYLOPY

1/2 kostki margaryny lub masła
6 jajek
1szklanka cukru pudru
1/2 szklanki czekolady w proszku
lub 10 łyżek gorzkiego dobrego kakao 5 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej 1 szkłanka przesianej mąki pszennej 1 torebka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 szklanka posiekanych orzechów
arachidowych lub włoskich sól
Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek kakao 1 łyżka brandy, rumu lub kilka kropli
aromatu rumowego albo arakowego 2-3 łyżki wrzącej wody
Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać po łyżce do masy żółtkowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową i posiekanymi orzechami. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180°C) na 40-50 minut. Ostudzić w foremce. Przygotować polewę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto wyłożyć na półmisek i posmarować polewą.

Responses are currently closed.