CYGAŃSKIE NALEŚNIKI

Ciasto:
20 dag mąki
1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 szklanki mleka
1 jajko sól Nadzienie:
20 dag kaszy manny 20 dag bryndzy
2 jajka
1 cebula
1 kostka rosołowa o smaku grzybowym lub warzywnym
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła łub margaryny posiekany koperek łub nutka pietruszki kminek, majeranek, pieprz, sól
Mąkę i płyn połączyć (najlepiej zmiksować), aby nie było grudek, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie smażyć niewielkie naleśniki. Rosół z kostki zagotować z łyżką masła, dodać kaszę i gotować na sypko. Wystudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na pozostałym maśle, wymieszać z kaszą i rozdrobnioną bryndzą oraz zieleniną, doprawić do smaku. Smarować nadzieniem naleśniki, zwijać w rulony i ciasno ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania. Posypać wiórkami zimnego masła i zapiec. Podawać z dodatkiem sałaty lub cykorii z sosem winegret lub surówek.

Responses are currently closed.