CYTRYNEK

Ciasto:
30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 5 dag cukru 1 jajko
1 żółtko sól
Masa cytrynowa:
sok i skórka otarta z 2 cytryn
2 jajka
20 dag cukru cukier waniliowy 10 dag margaryny
Z mąki i reszty składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, a następnie włożyć do lodówki przynajmniej na godzi-
nę. Schłodzonym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę, formując miseczkę. Lekko nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego gorącego piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno nabrać słomkowego koloru. Ostudzić. Przygotować masę cytrynową: tłuszcz stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopiony tłuszcz oraz sok i skórkę startą z cytryn. Wyrobić na jednolitą masę. Masę cytrynową wyłożyć na ciasto i wstawić do letniego piekarnika na 30-45 minut, aby krem się ściął. Cytrynek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.

Responses are currently closed.