Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
CZARNA MAŃKA | Przepisy kulinarne

CZARNA MAŃKA

75 dag dojrzałych czarnych czereśni
1 szklanka czerwonego wina
1 cytryna
30 dag cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 kieliszek wiśniówki, brandy lub rumu
Czereśnie oczyścić, osuszyć i wydrylo-wać. Włożyć do emaliowanego lub nierdzewnego rondelka, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny oraz winem, odstawić na godzinę. Czereśnie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną). Mąkę ziemniaczaną przesiać i rozprowadzić zimnym winem, dodać do czereśni i mieszać na małym ogniu do chwili, gdy sos nabierze konsystencji kisielu. Wtedy dodać alkohol i dobrze wymieszać. Przełożyć do filiżanek i ostudzić.

Responses are currently closed.