CZARNE JAGODY PO WARSZAWSKI!

50 dag czarnych jagód 40 dag ryżu (4 torebki)
2 jajka
3 łyżki margaryny łub masła 3/4 szklanki cukru
garść rodzynek
cukier waniliowy
mielony cynamon
sól
1/2 szklanki śmietanki kremówki
tłuszcz i tarta bułka do formy
ewentualnie 2-3 łyżki brandy łub rumu
Jagody zasypać cukrem, pozostawiając 2 łyżki, i odstawić na pół godziny. Rodzynki przebrać, umyć i namoczyć w ciepłej wodzie lub brandy. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cynamonu. Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką tłuszczu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym, a następnie, stale ucierając, dodać łyżkę tłuszczu, rodzynki, a wreszcie całość wymieszać z ryżem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą ryżową. Do natłuszczonej formy wyłożyć 1/3 masy ryżowej, przykryć
połową jagód. Na jagody wyłożyć 1/3 masy ryżowej, pozostałe jagody i jako ostatnią warstwę – pozostały ryż. Posypać wiórkami zimnego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na ok. 30 minut.

Responses are currently closed.