Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
DERENIÓWKA OLSZTYŃSKA | Przepisy kulinarne

DERENIÓWKA OLSZTYŃSKA

25 dag owoców derenia
1 ł wódki (45%)
0,1 l spirytusu (90%)
0,1 l źródlanej wody
10 dag cukru
5 dag suszonych czarnych jagód
Owoce derenia opłukać, potłuc lub pognieść i wsypać do czystego małego gąsiorka. Dodać czarne jagody i zalać wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Z cukru i wody przygotować gęsty syrop, do ciepłego dodać spirytus i wymieszać. Wódkę znad derenia przefiltrować przez papierowy filtr do kawy, najlepiej wprost do syropu ze spirytusem. Dobrze wymieszać i odstawić na 24 godziny, a następnie rozlać do butelek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce co najmniej na 6 miesięcy.

Responses are currently closed.