Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
DO ZUPY – KLUSKI PIECZONE | Przepisy kulinarne

DO ZUPY – KLUSKI PIECZONE

1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki oliwy lub dobrego oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie
słodkiego!) sól
Mąkę i proszek przesiać ze szczyptą soli. Jajka ubić na jednolitą masę z oliwą, połączyć z mąką i dobrze wymieszać lub zmiksować. Przygotowane ciasto rozwałkować dość grubo (na około 1 cm) pokroić na pasy, a następnie na podłużne kluseczki lub łazanki. Gotowe kluski ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piec około 15 minut, kilka razy potrząsając blaszką, aby kluseczki nie przykleiły się do blachy. Ostudzone kluski można przechowywać kilka dni w dużym słoiku typu twist.

Responses are currently closed.