DO ZUPY – KOSTKA Z KASZY MANNY LUB KUKURYDZIANEJ

l/i szklanki kaszy l łyżka masła sól
Do kaszy dodać pół szklanki wody, wyrobić na jednolitą masę. Zagotować półtorej szklanki wody ze szczyptą soli i łyżką masła, wlać kaszę rozrobioną z wodą i, stale mieszając, gotować do chwili, gdy kasza się rozklei (czas zależy od jakości i rodzaju kaszy). Można też wstawić naczynie z kaszą do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gorącą kaszę wylać na zwilżony wodą półmisek i rozsmarować warstwę o grubości 1 cm. Ostudzić. Zimną kaszę pokroić zwilżonym nożem w kostkę. Do gotującej się kaszy można dodać drobniutko posiekany koperek lub szczypiorek. Można ją przygotować dużo wcześniej, a przed podaniem odsmażyć lub -jeszcze lepiej – wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Responses are currently closed.