Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
DOMOWE GOFRY PO POLSKU | Przepisy kulinarne

DOMOWE GOFRY PO POLSKU

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny lub masła
5 dag cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1/2 szklanki śmietany lub mleka
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.
BANANY W ŚPIWORACH
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody
mineralnej sól, mała łyżeczka cukru Nadzienie: 6 bananów 15 dag masła cukier puder rum lub aromat rumowy albo arakowy
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Gotowe naleśniki układać jeden na talerzu. Banany
obsmażyć na maśle na małym ogniu, uważając przy tym, aby nie przyrumienić masła. Gdy zaczną mięknąć, posypać obficie cukrem pudrem i polać trzema łyżkami rumu lub brandy, wstawić do ciepłego piekarnika. Od czasu do czasu polewać wodą, tak aby cukier się skarmelizował – na bananach powinna wytworzyć się złocista skorupka. Każdy banan owinąć naleśnikiem, ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania i wstawić na dziesięć minut do nagrzanego (200 °C) piekarnika. Podawać gorące. Podczas większych okazji takie naleśniki można przed podaniem polać brandy lub rumem i zapalić. Płonące naleśniki zawsze robią wrażenie nawet na najbardziej wybrednych smakoszach.

Responses are currently closed.