Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
DROŻDŻOWY PIERÓG PRABABCI Z MIĘSEM | Przepisy kulinarne

DROŻDŻOWY PIERÓG PRABABCI Z MIĘSEM

40 dag dowolnego mielonego mięsa (lub paczka drobnego granulatu sojowego) 2 łyżki margaryny lub masła
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, zioła prowansalskie lub pieprz
Przygotować ciasto zgodnie z przepisem na drożdżowy pieróg. Przygotować nadzienie: cebulę drobniutko posiekać i udusić na maśle, dodać koncentrat rozrobiony w pół szklanki wody lub bulionu, mielone mięso (lub ugotowaną wcześniej w warzywnym lub grzybowym bulionie proteinę sojową) i przyprawy, wymieszać i smażyć razem, pilnując, żeby masa się nie sklejała. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodać 3-4 łyżki bulionu. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować w prostokąt, posmarować grubo farszem i zwinąć w wałek. Na końcu powinno pozostać ok. 5 cm ciasta – inaczej pieróg podczas pieczenia się rozejdzie. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozbełtanym żółtkiem lub osłodzonym mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut.

Responses are currently closed.