ELEGANCKI SORBET PRABABCI

5 spotych soczystych cytryn o grubej skórce
1/4 szklanki cukru
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
lub gazowanego napoju o smaku
cytrynowym 1 białko
garść listków melisy lub mięty sól
Z jednej cytryny delikatnie skroić skórkę (pozostawić ją do dekoracji) i wycisnąć sok. Z pozostałych czterech cytryn ściąć czubki i ogonki tak, aby z owoców można było usunąć miąższ bez uszkodzenia skórki, i żeby można je postawić w pozycji pionowej. Usunąć miąższ i zmiksować lub przetrzeć przez sito. W wysokim naczyniu zmiksować miąższ z cytryn, wyciśnięty sok. schłodzony gazowany napój, szczyptę soli, cukier i białko – powinna powstać puszysta piana. Pianę przełożyć do miseczki i wstawić do zamrażalnika przynajmniej na dwie godziny – w tym czasie sorbet należy kilkakrotnie zamieszać. Na 15 minut przed podaniem sorbet przełożyć z zamrażalnika do lodówki, aby trochę zmiękł. Masą sor-betową napełnić cytryny, przybrać wiórkami skórki cytrynowej i listkami melisy.

Responses are currently closed.