FAWORKI

1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka margaryny lub masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana
tłuszcz do smażenia (najlepiej
olej) cukier waniliowy cukier puder do posypania
Zimny tłuszcz posiekać grubym nożem z mąką, dodać spirytus i tyle śmietany, aby można było zagnieść ciasto jak na domowy makaron. Ciasto przełożyć do garnka i przynajmniej 10 minut energicznie ubijać, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc (a przynajmniej na dwie godziny). Ciasto rozwałkować jak najcieniej i wycinać romby z przecięciem w środku, a następnie formować tradycyjne faworki. Smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu, dokładnie odsączyć i posypać przez sitko cukrem pudrem.

Responses are currently closed.