Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
GŁOGOWSKI KLOPS JARZYNOWY | Przepisy kulinarne

GŁOGOWSKI KLOPS JARZYNOWY

20 dag marchewki
20 dag pora (tylko białe części)
20 dag pieczarek
2 czerstwe bułki kajzerki
75 dag proteiny sojowej (uprzednio zalanej wrzącym esencjonalnym grzybowym rosołem z kostki, a po napęcznieniu odciśniętej)
3 jajka
2-3 ząbki czosnku
tarta bułka
suszony majeranek
sól, pieprz
posiekana zielenina (natka pietruszki,
szczypiorek) sok z 1/2 cytryny margaryna lub olej
Oczyścić marchewkę i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Pory i pieczarki oczyścić i drobno pokroić, pieczarki skropić sokiem z cytryny. Na tłuszczu zeszklić marchewkę i pory, a gdy zmiękną, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Bułki namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcz-nieją – odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z jajkami i proteiną sojową, doprawić do
Ciasto:
1 szklanka wody
15 dag mąki
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
ewentualnie starta skórka z cytryny
Nadzienie:
50 dag pieczarek lub leśnych grzybów
1 duża lub dwie mniejsze cebule 20 dag ryżu (2 torebki)
2 łyżki masła sok z cytryny
spora garść posiekanej natki pietruszki 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz
smaku i dodać zieleninę oraz rozdrobniony czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Na arkusz folii aluminiowej lub pergaminu wysypać garść tartej bułki i równomiernie rozłożyć lub rozwałkować masę mięsną. Na wierzchu ułożyć warstwę duszonych warzyw, oprószyć solą i pieprzem, ostrożnie zwinąć roladę (nie zwijając folii). Przełożyć do natłuszczonej formy, posypać wiórkami zimnego masła i wstawić na około 60 minut do nagrzanego piekarnika (200°C). W czasie pieczenia polać jeszcze stopionym masłem lub olejem, jeśli wierzch rolady nadmiernie wyschnie.

Responses are currently closed.