GRÓJECKA BABKA JABŁCZANKA

50-60 dag jabłek (najlepiej
antonówek) garść rodzynek 5 jajek
25 dag margaryny lub masła 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 1 cukier waniliowy mielony cynamon sok z cytryny
1 opakowanie proszku do pieczenia tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć na puszystą pianę (najlepiej mikserem). Następnie, stale ucierając, dodawać na przemian po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym oraz po jednym jajku, a następnie również po łyżce dodawać przesianą mąkę. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki umyć i namoczyć w brandy. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Na dnie ułożyć połowę ciasta, na niej pokrojone jabłka. Posypać napęcz-niałymi rodzynkami i cynamonem, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) na 45 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piecyka, ostudzić (5 minut) i wyjąć z formy. Podawać, gdy nieco ostygnie.

Responses are currently closed.