Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
GROSZKOWIEC | Przepisy kulinarne

GROSZKOWIEC

1 puszka konserwowego groszku 1/2 szklanki tartej bułki
2 żółtka, 4 białka
2 łyżki masła lub margaryny
3-4 łyżki mleka
2-3 łyżki startego sera żółtego (najłepiej
parmezanu lub oscypka) sól
szczypta startej gałki muszkatołowej garść posiekanej natki pietruszki
Groszek dokładnie odsączyć z zalewy. Cztery łyżki bułki przesiać i skropić mlekiem, pozostawić na pół godziny, aby napęczniała. Żółtka utrzeć z czubatą łyżką masła na krem, dodać bułkę i groszek oraz posiekaną zieleninę, doprawić do smaku, a na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułą i wiórkami zimnego masła. Wstawić do nagrzanego Piekarnika (około 200°C) i zapiekać około 20 minut. Podawać z pieczywem.
Wersja z mięsem
Zwolennicy dań z mięsem lub wędliną garść dodać do masy groszkowej także garść drobniutko pokrojonej wędliny lub posiekane mięso.

Responses are currently closed.