Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
GRUBASEK | Przepisy kulinarne

GRUBASEK

25 dag żółtego sera (gouda, edamski, kaszkawał itp.) pokrojonego na cienkie plasterki
3-4 plasterki szynki
20 dag mąki pszennej
2 dag drożdży lub porcja drożdży instant
5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
ciepła woda lub mleko
1 jajko
1 łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
sól, pieprz
tłuszcz do nasmarowania formy
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać drobno pokruszone drożdże, oliwę i jajko, wyrabiać łyżką, dodając po trochu ciepłą wodę, do chwili, gdy ciasto uzyska taka konsystencje jak na kluski kładzione. Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić je drewnianą łyżką. Plasterki szynki pokroić w paseczki i rozłożyć je na powierzchni ciasta. Przykryć plasterkami sera (można również pokroić je w paseczki). Posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 -40 minut. Można podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub cebulowego.

Responses are currently closed.