GRUSZKI PASIBRZUSZKI

4 duże jędrne gruszki (najlepiej klapsy)
5 dag margaryny lub masła 3/4 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru cukier waniłiowy
garść mieszanych bakałii (rodzynki i posiekane orzechy: włoskie, arachidowe, laskowe)
1-2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny
sól
tłuszcz do nasmarowania blachy
Mąkę przesiać ze szczyptą soli i cukrem pudrem i posiekać grubym nożem ze schłodzonym tłuszczem. Dodać żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Gruszki obrać, ostrożnie przekroić
na połówki, pozostawiając ogonki, i delikatnie usunąć gniazda nasienne. Skropić od razu obficie sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Jeśli miód jest zbyt gęsty, podgrzać go na parze, a następnie wymieszać z posiekanymi bakaliami. Każdą połówkę gruszki napełnić bakaliowym farszem, a następnie delikatnie złożyć razem. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na cztery części i każdym kawałkiem owinąć gruszkę tak, aby była całkiem przykryta. Na zewnątrz powinien wystawać tylko ogonek. Gruszki ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika (200°C).

Responses are currently closed.