GRYCZANE NALEŚNIKI KRESOWE

50 dag mąki lub zmielonej kaszy gryczanej
2 szklanki mleka 4 jajka
3 łyżki oliwy lub stopionego masła sól, pieprz
Mąkę, pół szklanki mleka zmiksować ze szczyptą soli, dodając po jednym jajku i po łyżce pozostałe mleko z dodatkiem oliwy lub stopionego masła. Wyrabianie powinno trwać stosunkowo krótko. Gotowe ciasto odstawić na 1-2 godziny, aby wypoczęło. Przed smażeniem należy raz jeszcze ciasto wymieszać, a jeśli zrobiło się zbyt gęste – dodać trochę mleka lub wody,
aby masa miała konsystencję dość rzadkiej śmietany. Smażyć naleśniki, przecierając patelnią płatkiem słoniny. Naleśniki gryczane smaży się z obu stron na rumiano.
Wersja na niedzielę
Gotowe naleśniki smaruje się masłem, posypuje szczyptą tartego żółtego sera, przykrywa cieniutkim plasterkiem szynki i lekko oprósza pieprzem. Potem składa się na pół i na wierzchu kładzie się kawałeczek masła (można także polać stopionym masłem). Zamiast szynki można także położyć filet śledziowy lub kawałek wędzonego łososia, a nawet łyżeczkę grzybowego farszu. Gryczane naleśniki można podawać także na słodko, z dodatkiem konfitur lub dżemu.

Responses are currently closed.