Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
GRZANKI Z BUŁKI | Przepisy kulinarne

GRZANKI Z BUŁKI

Nadzienie:
20 dag gotowanego mięsa
5 dag cebuli
sól pieprz
Ciasto:
15 dag mąki
4-5 łyżek wody
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zmielić razem z mięsem w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić. Z mąki i ciepłej wody zagnieść energicznie ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kawałki o szerokości 3-4 cm. Nałożyć nadzienie, złożyć kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi. Dwa rogi u podstawy zlepić. Ugotować w dużej ilości osolonej wody.
Wersja grzybowa
W bardzo podobny sposób przygotowujemy farsz grzybowy, może być zrobiony tylko z pieczarek. Aby farsz był bardziej ścisły oprócz zesmażonej cebuli można dodać namoczoną i odciśniętą bułkę.
Wersja rybna
Dla smakoszy ryb farsz można przyrządzi ze smażonej lub gotowanej ryby z cebulką. Dodajemy wówczas także przyprawę ziołową.
1 czerstwa długa bułka 3-4 łyżki masła
Bułkę pokroić w kostkę wymieszać z miękkim masłem. Wstawić do gorącego piekarnika. Zrumienić.

Responses are currently closed.