Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
GRZYBY PO PODLASKU | Przepisy kulinarne

GRZYBY PO PODLASKU

50 dag mieszanych grzybów (mogą być
pieczarki albo boczniaki) 5 łyżek oleju albo oliwy 2 duże cebule 1-2 listki laurowe po kilka ziarenek pieprzu i ziela
angielskiego 3/4 szklanki dobrej gęstej śmietany 50 dag ziemniaków ugotowanych
w mundurkach garść posiekanej zieleniny (tymianek,
natka pietruszki, koperek, szczypiorek) garść tartej bulki sok z cytryny sól tłuszcz do nasmarowania formy
Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na 3 łyżkach tłuszczu. Grzyby oczyścić poszatkować i skropić sokiem z cytryny dodać do cebuli razem z przyprawami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką dodać do grzybów i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając do chwili, gdy sos zgęstnieje. Ziemniaki obrać i pokroić na talarki, wymieszać z odrobiną tłuszczu i oprószyć solą. W natłuszczonej formie do zapiekania warstwami układać ziemniaki i grzyby, posypując posiekaną zieleniną – ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Posypać tartą bułką i polać pozostałym tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 40-45 minut. Podawać najlepiej z pieczywem i pokrojonym w talarki kiszonym ogórkiem.

Responses are currently closed.