Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
HAMBURGERY OLIWSKIE | Przepisy kulinarne

HAMBURGERY OLIWSKIE

1/2 porcji mrożonego szpinaku 1-2 łyżki łuskanych ziaren
słonecznika 1-2 cebule
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej 2 łyżki przesianej mąki 1 jajko
1 główka zielonej sałaty 1 pomidor łub 1 ogórek (może być
kiszony) 8 łyżek ostrego sosu (np. keczupu) oliwa z oliwek lub dobry olej sól, pieprz 4 bułki hamburgerowe
Szpinak przelać wrzątkiem na cedzaku, dobrze odcisnąć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Dodać szpinak i dusić 3-4 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Doprawić do smaku. Zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i dodać kaszkę kukurydzianą rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut, stale mieszając – kasza powinna zgęstnieć. Dodać przesianą mąkę, jajko i posiekane ziarna słonecznika, lekko przestudzić. Uformować płaskie hamburgery i smażyć je na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Liście sałaty podrzeć palcami na niewielkie kawałki. Pomidor pokroić na plasterki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik. Bułki przekroić i każdą połówkę posmarować sosem, włożyć do środka po jednym ham-
burgerze. Przybrać kawałkami sałaty, plasterkiem pomidora lub ogórka i kawałkiem papryki.

Responses are currently closed.