JAJKA NA TWARDO Z KAWIOREM

3-4 jajka
2 łyżki dowolnego kawioru
3-4 liście sałaty
Jajka włożyć do lekko osolonej, zimnej wody (wtedy nie pękną), gotować trzy minuty od momentu, kiedy woda zawrze. Ugotowane jajka studzić pod zimną, bieżącą wodą, obierać i kroić na połówki. Układać na liściu sałaty i dekorować łyżeczką kawioru.
PLACKI BŁYSKAWICZNE
6 jajek
1 duża cebula
1/2 szklanki mąki (może być z pełnego
przemiału) 20 dag startego sera żółtego (najlepiej
parmezanu, oscypka lub kaszkawalu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia (najlepiej margaryna
lub oliwa) sól, pieprz lub mielona pikantna papryka
Cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ubić z solą i pieprzem jak na omlet, dodać przesianą razem z proszkiem mąkę, utartą cebulę i ser, wyrobić na jednolitą masę (najlepiej mikserem). Odstawić na pół godziny, a następnie formować łyżką niewielkie placuszki i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z keczupem lub sosem grzybowym.

Responses are currently closed.