JAJKA PO GRUZIŃSKU

75 dag pomidorów lub puszka pomidorów
w zalewie 8 jajek 3 cebule
2-3 ząbki czosnku 2-3 strąki papryki mielona ostra papryka, sól
garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka
pietruszki, koperek) oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki. (Pomidory z zalewy odsączyć i rozgnieść widelcem). Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w pase-czki, dodać do cebuli razem z pomidorami i dusić do czasu, gdy masa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, mieloną papryką i czosnkiem. Jajka ubić jak na omlet z łyżeczką wody, solą i mieloną papryką. Masę jajeczną wylać na uduszone jarzynki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, dopóki jajka się nie zetną. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.