JESIENNE PLACKI MICHAŁOWSKIE

1 kg dyni
25 dag średniej marchewki
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wyłuskanych pestek
słonecznika duża garść posiekanej zieleniny, może być mieszana (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, rzeżucha)
1 szklanka kwaśnej śmietany sól, pieprz
tarta gałka muszkatołowa mielona słodka papryka tłuszcz do smażenia
Dynię obrać, usunąć pestki. Marchewki obrać. Jarzynki zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z rozmąconymi jajkami, przesianą mąką ziemniaczaną i pestkami słonecznika, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku i podać do placków.

Responses are currently closed.