JÓZEFINKA

20 dag margaryny 25 dag cukru
4 jajka
10 dag drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich, arachidowych albo wiórków kokosowych (te nie wymagają rozdrabniania)
7 1/2 dag mąki pszennej
7 1/2 dag mąki ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
12 1/2 dag cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie po łyżce dodawać tłuszcz, mąkę i rozdrobnione orzechy. Na koniec dodać rodzynki i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksowej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 60 minut. Ostu-
dzić. Cukier puder wymieszać z kawą i ucierać, dodając po jednej 3-4 łyżki wody tak, aby powstał dość gęsty lukier. Posmarować placek.

Responses are currently closed.