Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KAPUSTA SUPER EXTRA | Przepisy kulinarne

KAPUSTA SUPER EXTRA

2 kg białej kapusty
4-5 dużych kwaskowatych jabłek
30 dag grzybów gąsek
5 dag soli
nasiona kopru
nasiona jałowca
Duży słój, albo jeszcze lepiej – kamionkę, dokładnie wymyć i wyparzyć wrzątkiem. Gąski przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i włożyć na 10 minut do lekko osolo-nego wrzątku. Dobrze odcisnąć i pokroić w cienkie plasterki lub makaronik. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować (najlepiej za pomocą malaksera lub tradycyjnej szatkow-nicy). Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować, usuwając gniazda nasienne. Wszystko razem wymieszać i układać w słoju, przesypując solą i przyprawami – ubijać wygotowanym drewnianym tłuczkiem. Dobrze ugnieść i przykryć wyparzonym porcelanowym talerzykiem. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po trzech dobach przenieść w chłodne miejsce. Przez następne dni zdejmować pianę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać kapustę do dna. Gdy zakończy się fermentacja, kapustę przełożyć do wyparzonych, czystych słoików, ewentualnie pasteryzować. Taką kapustę wystarczy tylko polać oliwą lub dobrym olejem, aby otrzymać znakomitą sałatkę.

Responses are currently closed.