KAROLCIA

Jabłka obrać, drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny i rozgotować na małym ogniu. Smażyć, aż masa nieco zgęstnieje. Dosłodzić do smaku – jabłka nie powinny być zbyt słodkie – wymieszać ze szczyptą cynamonu. Ostudzić. Biszkopty maczać w herbacie i układać w małej tortownicy lub formie. Każdą warstwę biszkoptów smarować masą jabłkową – tak postępować do wyczerpania składników – ostatnią warstwą powinny być biszkopty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną. Zamiast śmietany można wykorzystać lody śmietankowe (albo jedno i drugie). Do masy jabłkowej można dodać rodzynki, posiekane orzechy albo migdały lub skórkę pomarańczową. Zamiast jabłek można też wykorzystać wy-drylowane śliwki.

Responses are currently closed.